L O A D I N G

Stihar de la Ștefan Tomșa al II-lea

Mănăstirea Sucevița

Un alt veșmânt liturgic care a aparținut Mănăstirii Solca este reprezentat de un stihar de la Ștefan Tomșa al II-lea. Piesa se păstrează azi la Mănăstirea Sucevița. Stiharul este compus din bucăți felurite, recuperate în chip evident din alte veșminte, iar partea superioară este croită din același material din care este făcut și felonul de la Putna. Stiharul are o inscripție la guler provenită și ea de la o altă piesă – cu următorul conținut:

„Acest stihar l-a făcut binecinstitorul domn Io Ștefan voievod, fiul lui Tomșovici, pentru sufletul său, și al părinților săi și al copiilor săi, în anul 7122 (1614), martie 18”

Veșmântul apare și în condica Mănăstirii Solca, la rubrica Stichare diaconești: „unul de atlas roș, zlotoglav, cu flori mari de hir”. Se vede că, la 18 martie 1614 – dată a cărei semnificație n-am putut-o încă desluși –, Ștefan Tomșa al II-lea a dăruit Mănăstirii Solca mai multe veșminte, între care două feloane și un stihar. Unul dintre feloane și o parte a stiharului au fost croite din aceeași mătase albastră, țesută cu fir de metal scump, împodobită cu medalioane.

 

Sursa: Maria Magdalena Székely, Pe urmele vechilor odoare ale Mănăstirii Solca, în „Analele Putnei”, XI, 2015, 1